Lukuaika noin 2 minuuttia
Konenäköön liittyvät ratkaisut tulevat koko ajan lähemmäksi meidän jokaisen arkea. Konenäön voit tavata jopa uimahallin ovella Padasjoella. Siellä on ollut testikäytössä “vekotin”, joka mittaa kuumeen, tarkkailee onko maski kasvoilla ja annostelee käsidesin.
Miten tällainen “vekotin” sitten oikeastaan toimii? Miten se “näkee” maskin? Konenäköä on opetettu miljoonilla erilaisilla kasvoilla tunnistamaan miltä kasvot näyttävät ja mistä kiinnepisteistä ne koostuvat. Kiinnepisteitä ovat esimerkiksi huulet, silmät ja nenä. Kun kasvoilla on maski, peittyy osa kiinnepisteistä, tällöin konenäkö ilmoittaa poikkeamasta.
Konenäkö pyrkii matkimaan ihmisen näkökykyä. Toimiiko maskin tunnistus konenäön avulla, jos maskiin on piirretty suu ja nenä? Voidaankin kysyä seuraavaksi, erottaako ihminen kasvoja kuvaavan maskin oikeista kasvoista? Konenäkö pystyy havaitsemaan saman, minkä ihminen kuvan perusteella. Tällaisessa tapauksessa konenäkö ei pysty havaitsemaan maskia ihmisen kasvoilla.
Tyypillisesti konenäköjärjestelmä koostuu erilaisista antureista, digitaalisesta kamerasta, valaisimesta, tietokoneesta ja digitaalisista liitännöistä. Konenäkö koostuu tietokoneesta ja siinä olevista ohjelmistoista, joilla kuvat tulkitaan.
Konenäköä voidaan hyödyntää sosiaali- ja terveydenhuoltoalalla useilla eri tavoilla. Sen avulla voidaan diagnosoida sairauksia tai seurata terveydentilaa. Konenäköä on käytetty menestyksekkäästi esimerkiksi ihosyövän seulonnassa ja sen on todettu lähentelevän ihmisen suorituskykyä syövän tunnistamisessa.
Jäitkö miettimään, olisiko konenäöstä hyötyä myös teille? Ota yhteyttä, niin mietitään teitä parhaiten palveleva ratkaisua.
Uutinen laitteesta löytyy YLE:n sivuilta. Linkki